6 C
Chișinău
Friday, April 16, 2021

Primii copii MODIFICAŢI GENETIC

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Primii copii a căror gene au fost modificate s-au născut în Statele Unite. Anunţul a stârnit un val de controverse în SUA. Potrivit anunțului respectiv, 30 de copii s-au născut perfect sănătoși, în ultimii trei ani, în cadrul unui program experimental derulat de Institutul pentru Medicină Reproductivă din New Jersey. În urma unor analize, s-a descoperit că cel puțin doi dintre acești copii au gene care provin de la trei “părinți”. Cinsprezece dintre copii au fost aduși pe lume de femei cu probleme de fertilitate, în a căror ovule au fost injectate gene de la un donator, înainte ca acestea să fie fertilizate in vitro.

Astfel, testele genetice au arătat că doi copii de un an au gene provenind de la trei adulți: două femei și un bărbat. Când vor deveni adulți, micuții vor putea transmite, la rândul lor, genele extra copiilor lor, modificând astfel linia genetică. Geneticienii se tem că, într-o zi, această metodă ar putea fi folosită pentru a crea noi rase umane, cu anumite gene care să le ofere o forță fizică mai mare sau un grad mai mare de inteligență.

Experimentul coordonat de unul dintre pionerii fertilizării in vitor, profesorul Jacques Cohen, este primul caz de “modificare a genelor umane soldat cu nașterea unor copii perfect sănătoși”. O parte din comunitatea științifică a criticat dur experimentele derulate de Cohen, considerat unul dintre cei mai controversați cercetători, ce a împins mereu limitele reproducerii asistate.

“Cuplurile care nu pot avea copii merită toată compasiunea noastră, dar acest experiment este încă o dovadă a faptului că întreg procesul de fertilizare in vitro ca mijloc de concepție are drept efect tratarea bebelușilor ca niște obiecte pe o linie de producție”, consideră John Smeaton, directorul național al Societății pentru Protejarea Copiilor Nenăscuți.

Iar reprezentanții Autorității pentru Fertilizare și Embriologie din Marea Britanie au declarat că o asemenea procedură nu va fi avizată din cauza faptului că modifică linia genetică a indivizilor.

sursa: EVZ.ro
foto:Evz.ro
- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img