OFICIAL EUROPEAN: Republica Moldova are șanse reale să obțină regim liberalizat de vize cu UE

MINISTRUL DE EXTERNE

Premierul Iurie LEANCĂ a avut în dimineața zilei o întrevedere cu ministrul de Externe al Lituaniei, Linas LINKEVIČIUS, cu care a discutat despre cooperarea economică  bilaterală și agenda europeană a Republicii Moldova.

Șeful Executivului a apreciat faptul că Lituania susţine activ țara noastră în parcursul european, promovând ferm procesul de extindere a UE. În context, a fost reiterată importanţa Summitului Parteneriatului Estic, care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie, laVilnius.

Ministrul de Externe al Lituaniei a reiterat susținere deplină în parcursul european al Republicii Moldova și a subliniat că țara noastră are șanse reale să obțină regim liberalizat de vize cu UE.

În context, Premierul Iurie LEANCĂ a precizat că obiectivul Republicii Moldova este asigurarea unui nivel suficient de realizare a Planului de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize, care să permită Comisiei Europene să constate în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius încheierea celei de-a doua faze a dialogului pe vize şi să recomande statelor membre scoaterea vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Șeful Guvernului a subliniat că în acest sens mizează pe susţinerea Lituaniei, care acum deține președinția Consiliului UE.

 Totodată, Iurie LEANCĂ a apreciat că Guvernul Lituaniei menţine Republica Moldova în topul celor 7 state prioritare pentru asistenţă externă.

La rândul său, Linas LINKEVIČIUS a menționat nevoia unei prime investiții lituaniene, cum ar fi, de exemplu, procesarea produselor agricole, ce ar atrage alte investiții datorită unui exemplu pozitiv.

Partea lituaniană a propus ca o delegație a oamenilor de afaceri, în frunte cu Premierul de la Vilnius,  să viziteze Republica Moldova în prima jumătate a anului viitor.

You may also like

Comments are closed.

By