O ţară din Europa s-a trezit că are prea mulţi bani şi NU ŞTIE PE CE să-i cheltuiască

10-Oslo-cityscape-at-night

Erna Solberg, viitorul premier al Norvegiei, nu se poate plînge că va duce lipsa de bani pentru punerea în practică a promisiunilor din campania electorală, relateaza Bloomberg.

Guvernul laburist, care s-a retras ieri, prezentase un plan de buget prudent ce presupunea cheltuirea a 135 miliarde de coroane (22 miliarde de dolari) pentru a acoperi deficitul ţării anul viitor.

Asta înseamnă că administraţia condusă de Solberg va avea la dispoziţie alte 54 miliarde de coroane pentru cheltuială.

Noul premier şi echipa sa au timp pînă în noiembrie să ajusteze planul bugetar, dînd deja de înţeles că vor să investească mai mult în infrastructură, educaţieşi sănătate. De asemenea, este plănuită o taiere de taxe. Banii provin din fondul petrolier al ţării.

“Aş vrea să verific în buget şi să văd dacă sunt destule investiţii alocate pentru educaţie, cercetare şi infrastructură, precum şi dacă există un cadru propice pentru companiile mici şi medii. Trebuie să avem investiţii masive, nu doar în industria petrolieră, ci şi în alte sectoare ale economiei”, a declarat Jan Tore Sanner, purtătorul de cuvînt al Partidului Conservator.

Guvernul laburist, care tocmai a ieşit din scena, anunţase că va cheltui 2,9 % din fondurile petroliere ale ţării, fără să depaşească plafonul de 4%, pentru al cincilea an la rînd. Procentul poate părea unul restrictiv, dar nu este deloc cazul, avînd în vedere că fondul aproape şi-a dublat valoarea începînd din 2010. Acesta va creşte pîna la 870 miliarde de dolari pînă la sfîrşitul anului viitor, urmînd să atingă 1,2 trilioane de dolari pîna în 2020, potrivit previziunilor guvernului.

Confederaţia Intreprinderilor Norvegiene (NHO), cel mai mare grup de business al ţării, pune deja presiune pe noul guvern să se folosească de banii avuţi:“Economia Norvegiei încetineşte şi există riscul unei creşteri a creditelor. NHO are deci aşteptări clare de la noul guvern, că acesta se va concentra mai mult pe investiţii in adăugirile pe care le va face la bugetul de stat.”

Norvegia este cel mai mare producător petrolier şi de gaze al Europei, cu încasări uriaşe din aceasta industrie.

Sursa: incont.ro

You may also like

Comments are closed.

By