Numărul de pasageri va creşte de 5 ori pe Aeroportul Chişinău

aer

Numărul pasagerilor și cantitatea de mărfuri transportate pe Aeroportul Chişinău vor crește de până la cinci ori. Promisiunea a fost făcută de Compania UK Komaks, cea care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău pentru o perioadă de 49 de ani. Totodată, compania a dat asigurări că își va respecta angajamentul de a investi aproape 250 de milioane de euro în dezvoltarea și modernizarea aeroportului. Anume aceste investiţii vor duce la sporirea traficului de pasageri şi mărfuri.

Potrivit vicepreședintelui pentru strategii și dezvoltare al UK Komaks, Tatiana Semionova, investițiile vor fi efectuate în trei etape. Prima etapă va costa peste 45 de milioane de euro. Banii sunt prevăzuţi, în special, pentru modernizarea pistei, al cărei termen de exploatare a expirat de şase ani.  Lucrările în acest sens urmează a fi finisate în următorii trei ani. De asemenea, vor fi modernizate drumurile de circulaţie, peronul şi terminalul care va putea deservi până la 1100 de pasageri pe oră, faţă de 600 în prezent. Totodată, peronul va putea găzdui până la 42 de avioane, inclusiv avioane de dimensiuni mari, de curse mai lungi.

Următoarea etapă va costa  în jur de 110 milioane de euro şi este preconizată pentru anii 2025. În această perioadă urmează a fi reconstruit aerodromul. Vor fi extinse peronul, terminalul pentru mărfuri, astfel ca acesta să poată deservi până la 10 mii de tone de mărfuri pe an, faţă de 2 mii de tone, înregistrate în 2012. Totodată, va fi construită o nouă parcare auto şi un nou terminal de pasageri prin care vor trece 3 milioane de pasageri pe an, de 2 ori mai mult decât în prezent.

Pentru ultima etapă, în 2030, este preconizată edificarea unui peron pentru mărfuri, extinderea peronului de pasageri şi lucrări de drenaj.

moldova24.info

 

You may also like

Comments are closed.

By