Investiţiile în Aeroportul Chişinău vor începe anul viitor

chisinau_airport

Compania rusă care a concesionat Aeroportul Chişinău va începe investiţiile pentru modernizarea Aeroportului începând cu anul 2014, a declarat miercuri la Publika TV directul general interimar al acestuia, Petru Jardan.

”Potrivit contractului de concesionare lucrul pentru modernizarea infrastructurii aeroportului, vor începe nu mai târziu de 12 luni de la momentul semnării contractului, având în vedere că este necesar timp pentru proiectarea pistei şi altor proiecte de infrastructură”, a declarat Jardan.

Aceasta înseamnă că modernizarea Aeroportului va începe chiar din 2014, iar, în acelaşi an, în bugetul de stat vor fi acumulate 5-6 milioane de lei din activitatea acestei companii.

Jardan a explicat că Aeroportul are nevoie stringentă de aceste lucrări, dat fiind faptul că termenul de exploatare a pistei de aterizare-decolare a expirat încă în anul 2007. De asemenea, peronul cât şi parcările nu mai fac faţă actualului flux de pasageri. ”Ce se va face în primul rând –obligatoriu, în prima etapă a proiectului, vor fi reabilitate pista, peronul, parcările, pentru că în prezent nu mai fac faţă fluxului de pasageri”, a declarat el.

Pentru această etapă, potrivit lui Jardan, sunt necesare aproximativ 45-50 de milioane de euro.

Modernizarea aeroportului, îi va permite să lucreze 24 de ore din 24, având în vedere că în prezent Aeroportul se închide în fiecare noapte. De asemenea, va permite deservirea avioanelor mai mare, ceea ce va duce la majorarea fluxului de pasageri şi la venirea mai multor companii low-cost.

Compania care a obţinut dreptul de concesiune s-a obligat să investească peste 240 de milioane de euro pentru dezvoltarea Aeroportului. După prima investiţie de aproximativ 45 de milioane de euro, celelalte investiţii sunt condiţionate de mărirea fluxului de pasageri. Când va fi atinsă cifra de 2,6 milioane de pasageri anual, compania va investi încă 115 milioane de euro, urmând să construiască un nou terminal,  o nouă parcare, să extindă banda de securitate, etc. La 3,2 milioane de pasageri anual, vor fi efectuate investiţii de încă 83 de milioane de euro.

Sursa: politik.md

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By