DECIS // Executorii judecătoreşti nu vor primi mai mult de 500 mii lei pentru onorarii

parl

Un proiect de lege în acest sens a fost votat, astăzi, de deputaţi în primă lectură. Documentul prevede ca onorariile executorilor judecătoreşti să nu depăşească suma de 500 mii de lei. Decizia a fost luată pe motiv că, pînă acum în lege nu era stabilită o sumă limită pe care un executor judecătoresc o poate încasa în calitate de onorariu. Astfel exista posibilitatea ca unii din ei să încaseze onorarii de milioane de lei.

Deputaţii s-au referit la cazul SA „Termocom” care, în urma deciziei Judecătoriei Economice din martie 2011a fost obligată să achite o datorie de peste 700 de milioane de lei Centralei Electrice cu Termoficare №2 din Chișinău. În cazul executării integrale a sumei, onorariul achitat executorului judecătoresc ar fi constituit 7,5 milioane de lei. „Serviciul de presă al „Termocom” a menționat că, dacă va fi virat în totalitate onorariul, aceasta va duce, inevitabil, la majorarea costului gigacaloriei la următoarea revizuire a tarifului, iar acesta va sufoca nu doar situația financiară a consumatorilor, dar și a furnizorului de căldură în capitală. Pentru a evita astfel de situații, se propune ca onorariul executorului judecătoresc să nu depășească 500 000 de lei”, notează ziarulnational.md

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, preşedintele Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti, Roman Talmaci, a declarat că acest proiect de lege îi vizează doar pe cei cu datorii mari. Prevederile noii legi nu favorizează debitorii cu sume mici.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By