Acoperămîntului Maicii Domnului este prăznuit, astăzi, în toate bisericile din ţară. Creştinii închină această sărbătoare Fecioarei Maria. Sărbătoarea amintește de apariţia Maicii Domnului într-un cartier din Constantinopol în secolului al X-lea. La sfârşitul vieţii Sf. Andrei din Constantinopol împreună cu ucenicul său, Sf. Epifanie şi cu mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sf. Ioan Botezătorul în timpul unei slujbe în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne. Biserica palatului din Vlaherne adăpostea mai multe relicve ale Maicii Domnului – cămașa, acoperământul și parte a brâului acesteia, care fuseseră aduse din Ţara Sfântă în secolul al V-lea.
În acea vreme, Constantinopolul era amenințat de primejdia unei invazii. Maica Domnului a înaintat până în mijlocul Bisericii, a îngenuncheat, cu chipul brăzdat de lacrimi, și a rămas vreme îndelungată în rugăciune. Apoi și-a ridicat vălul și l-a întins peste popor pentru a-l ocroti. După arătarea Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată, iar orașul a fost cruțat de suferință și de vărsarea de sânge.
Din acea zi Biserica Ortodoxă prăznuieşte Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului în amintirea minunii din biserica Vlaherne.
Comments are closed.