Ce-ai făcut, Vlad Plahotniuc ? (BLOG)

vladimir-plahotniuc

Orice ar spune acum “binevoitorii”, faptul că Vladimir Plahotniuc a plecat dinParlament a făcut mare vâlvă prin târgușorul de pe Bâc. Până și înverșunații oponenți ai acestiua recunosc că evenimentul produs ieri este unul de o rezonanță maximă. Dacă unii s-au grăbit să-l acuze de populism, alții s-au grăbit să-și asume câștigul de cauză în lupta cu vicepreședintele PD, declarând că plecarea lui din funcția de deputat este doar meritul muncii lor. Acum trebuie să fim sinceri și să recunoaștem – Plahotniuc nu a plecat pentru că a insistat Mocanu și Țopii. Vocile lor pe arena politică sunt atât de insignifiante încât provoacă hohote de râs atunci când ejaculează în spațiul public asemenea afirmații.

Să nu omitem din calcul și ipoteza lansată de unii analiști potrivit căreia plecarea lui Plahotniuc din Parlament ar fi fost condiționată de oficialii europeni. Adevărul este că și această ipoteză îmi pare nevirosimilă, or procesul de integrare europeană al Republicii Moldova, sprijinit de partenerii din Vest care au investit aici până la refuz, nu se putea poticni nicidecum de prezența lui Plahotniuc în Parlament, mai ales că acesta este unul dintre cei ce au ales această cale europeană, împreună cu partenerii de coaliție și a fost unul dintre cei ce au avut un cuvânt greu de spus în momentul în care comuniștii erau foarte aproape să revină la guvernare și în 2009. Nu aveau cum europenii să condiționeze acum parafarea acordurilor prin plecarea lui Plahotniuc, cel care, să recunoaștem, a fost una dintre persoanele care au optat la timpul lor pentru parcursul european al Republicii  Moldova și l-au susținut în permanență.

Dacă nu e nici una nici alata, atunci ce trebuie să înțelegem din pasul făcut ieri de Plahotniuc? Personal sunt foarte departe de a crede în sinceritatea politicienilor în general. Totuși de această dată, până la proba contrarie, voi încerca să acord un credit de încredere spuselor lui Vlad Plahotniuc, or ipotezele enunțate mai sus au picat, pentru mine cel puțin. Dar, repet, creditul de încredere se va epuiza la “prezentarea probei contrarii”.

Așadar, una dintre frazele cheie din mesajul lui Plahotniuc este “Mă îndepărtez de Parlament, dar mă apropii de oameni”. Abordarea este foarte interesantă, din moment ce până acum, “grație” străduințelor unor Trusturi Media afiliate fondurilor venite din partea unor oameni de afaceri certați cu legea, Plahotniuc a fost prezentat oamenilor ca fiind un monstru, un păpușar, un mafiot etc… Iată că prin gestul de  a părăsi fotoliul de deputat și de a merge în teritoriu (lucru pe care a anunțat că îl va face), Vlad Plahotniuc va putea demonstra contrariul în discuțiile directe cu oamenii. Aici se mai adaugă și șirul de acțiuni sociale pe care l-a anunțat acesta.

Totodată prin faptul că renunțat la mandatul de deputat și imunitate cerând public CNI-ului să-i verifice averea, democratul a transmis un mesaj clar: Nu mi-e frică de nimeni și nimic. Astfel acesta a omorât din fașă speculațiile care se referă la faptul că ar avea ceva de ascuns și s-ar teme de eventuale procese penale  care i-ar putea fi intentate de binevoitori. E un gest bine chibzuit, cred, pentru că în cazul în care ar avea de ce se teme, renunțarea la mandatul de deputat ar fi o sinucidere. Totodată, prin faptul că a plecat din Parlament dar nu și din partid, Plahotniuc a vrut probabil să demonstreze societății faptul că are încredere în colegii săi de partid, pe care l-a prezentat astfel drept o echipă unită, care acționează doar în conformitate cu deciziile luate în ședințe. Or, dacă era altfel, prin plecarea sa Plahotniuc își pierdea influența în cadrul partidului. Încrederea cu care acesta și-a părăsit fotoliul de deputat nu poate decât să confirme faptul că situația în partid este ținută sub control de liderii acestuia.

Un alt mesaj desprins din discursul rostit ieri de liderul democrat constă în anunțarea deschisă a unei lupte împotriva propagandei comuniste și manipulării de către aceștia a societății în ajunul summit-ului de la Vilnius. Adevărul este că deocamdată aceștia nu prea au avut parte de mari riposte din partea Coaliției. Astfel, Plahotniuc a anunțat practic că de acum în colo se va ocupa personal de contracararea acțiunilor PCRM care vin să inducă cetățenii Republicii Moldova în eroare și să arate cât de prost este să fii țară membră a UE, distrugând astfel viitorul acestei țări. Anume acest mesaj în combinație cu mesajul despre faptul că actuala coaliție trebuie să fie protejată mă face să cred că ipoteza potrivit căreia europenii sunt cei ce i-au cerut plecarea este una absurdă.

Din toate cele expuse mai sus, pentru mine e clar un singur lucru: Plahotniuc își întărește partidul și investește în succesul european al Republicii Moldova – acesta este motivul principal de părăsire a fotoliului de deputat.

Cam asta a avut de spus Vlad Plahotniuc și cam asta am înțeles eu din discursul lui. După cum am mai spus înclin să-l cred până la proba contrarie, iar răspunsul la întreebarea din titlu “Ce-ai făcut, Vlad Plahotniuc?” îl vom afla în cel mai scurt timp din acțiunile sau inacțiunile acestuia.

foto: tribuna.md

sursa:  Voxpublika

You may also like

Comments are closed.

By