Apare săptămînalul „Buletinul de acţiune împotriva fascismului (ISTORIE)

fascism

- 1861 –

Se înfiinţează la Sibiu Asociaţiunea Transilvăneană pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român (Astra)

La 23 octombrie 1861 se înfiinţează la Sibiu Asociaţiunea Transilvania pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român (Astra), cu rol însemnat în viaţa culturală şi în lupta de eliberare naţională a românilor din Transilvania. Primul preşedinte al Astrei a fost Andrei Şaguna, vicepreşedinte – Timotei Cipariu şi secretar – George Bariţiu.

 

- 1897 –

A sfinţită biserica din piatră Sfîntul Nicolae din s.Bisericani, judeţul Bălţi, Basarabia ţaristă, din mijloacele moşieresei Rallu Clococev din s.Balatina a aceluiaşi judeţ

La 23 octombrie 1897 este sfinţită biserica din piatră Sfîntul Nicolae din satul Bisericani, judeţul Bălţi, Basarabia ţaristă, a cărei piatră de temelie a fost pusă pe 16 mai 1896. Mijloacele băneşti pentru înălţarea ei au venit de la moşiereasa Rallu Clococev din satul Balatina.

 

- 1911 –

A fost sfinţită biserica Sfîntul Petru şi Pavel din s.Speia, jud.Tighina, Basarabia ţaristă

La 23 octombrie 1911 a fost sfinţită biserica Sfîntul Petru şi Pavel din satul Speia, judeţul Tighina, Basarabia ţaristă.

 

- 1911 –

Episcopul Serafim a sfinţit biserica familiei Catacazi din s.Hansca, jud.Chişinău, Basarabia ţaristă

La 23 octombrie 1911 în prezenţa corului arhieresc condus de M. Berezovski, episcopul Serafim a sfinţit biserica familiei Catacazi din satul Hansca, judeţul Chişinău, Basarabia ţaristă.

 

- 1933 –

Apare săptămînalul „Buletinul de acţiune împotriva fascismului”, organ al „Comitetului Naţional Antifascist”, Bucureşti, România

La 23 octombrie 1933 apare săptămînal la Bucureşti publicaţia legală „Buletinul de acţiune împotriva fascismului” (pînă la 28 ianuarie 1934), organ al „Comitetului Naţional Antifascist”.

sursa: istorie.md

moldova24.info

 

You may also like

Comments are closed.

By