12 C
Chișinău
Saturday, April 17, 2021

Ambasadorii UE: Susţinem aspiraţiile europene ale Republicii Moldova

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Prim-ministrul Iurie LEANCĂ a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorii Comitetului pentru Politică şi Securitate al Consiliului Uniunii Europene (COPS), reuniţi la Chişinău.

Prim-ministrul a salutat prezenţa diplomaţilor europeni în Republica Moldova, menţionând că vizita lor în această perioadă crucială pentru ţara noastră demonstrează sprijinul şi atitudinea extrem de importantă faţă de aspiraţiile sale  europene. Iurie LEANCĂ a reconfirmat determinarea Guvernului de a continua avansarea agendei de integrare europeană a Republicii Moldova, în pofida provocărilor interne şi externe.

Șeful Executivului a menţionat că o componentă esenţială a agendei Guvernului o constituie reformele structurale profunde aliniate standardelor şi principiilor europene, printre care reforma justiţiei şi consolidarea statului de drept, îmbunătăţirea mediului de afaceri, lupta cu corupţia şi asigurarea unei mai mari transparenţe a actului de guvernare.

Prim-ministrul a accentuat că Republica Moldova are nevoie de sprijinul UE şi al statelor membre pentru parafarea Acordului de Asociere în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius şi semnarea acestuia pe durata mandatului actualei Comisii Europene şi a Parlamentului European. Premierul a mai menţionat că la fel de importantă este şi avansarea Republicii Moldova spre etapa finală a dialogului privind regimul de vize.

Ambasadorii au exprimat deplina susţinere a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Oficialii europeni au menţionat importanţa continuării   reformelor şi avansării pe calea modernizării ţării în diverse domenii.

Comitetul pentru Politică şi Securitate al Consiliului Uniunii Europene constituie o verigă importantă a procesului decizional intern al UE în domeniul Politicii Externe şi de Securitate Comune a UE. Funcţiile cheie ale COPS includ monitorizarea evoluţiilor situaţiei internaţionale şi pregătirea abordării strategice a UE în context internaţional, inclusiv în situaţii de criză sau conflict. Toate deciziile privind contribuţia sau implicarea UE în procesul de reglementare transnistreană înainte de a fi adoptate de Consiliul Miniştrilor UE sunt discutate şi aprobate în cadrul reuniunilor COPS.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img