6 octombrie // Începe bombardamentul localităţii Târgovişe

targoviste

- 1595 -

Începe bombardamentul localităţii Ţîrgovişe din Muntenia de oaste lui Mihai Viteazul

La 6 octombrie 1595 începe asediul localităţii Ţîrgovişe din Muntenia. După două zile de bombardamente, localitatea este recucerită de forţele unite ale românilor din muntenia, moldova şi transilvania conduse de Mihai Viteazul, cărora li se alătură şi un corp de oaste toscan.

 

- 1711 -

Nicolae Mavrocordat a fost numit de Poarta Otomană domn al Ţării Moldovei

Nicolae Mavrocordat, domn al Moldovei
 Nicolae Mavrocordat, domn al Moldovei

La 6 octombrie 1711 Nicolae Mavrocordat a fost numit de Poarta Otomană domn al Ţării Moldovei. Domnia sa a marcat începutul regimului fanariot în Moldova.

- 1902 -

S-a născut Petre Ţuţea, filosof, eseist, economist şi om politic român

Petre Ţuţea, filosof, eseist, economist şi om politic român
Petre Ţuţea, filosof, eseist, economist şi om politic român

La 6 octombrie 1902 s-a născut Petre Ţuţea, filosof, eseist, economist şi om politic. A fost supranumit un Socrate român datorită preocupărilor filosofice şi rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul său personal în orice circumstanţe, chiar şi în închisoare. Din cauza persecuţiei a publicat foarte puţin înainte de 1989, însă imediat după prăbuşirea regimului comunist scrierile şi interviurile sale au început să fie difuzate (d. 3 decembrie 1991).

 

- 1935 -

S-a desfăşurat Congresul Neurologic din Chişinău, România

La 6 octombrie 1935 la Chişinău s-a desfăşurat Congresul Neurologic la care au participat cunoscuţi neurologi români Gheorghe Marinescu (1869-1938), Ion Minea (1878-1941), endocrinologul Constantin I. Parhon (1874-1969).

 

Alte Evenimente:

1889: Inventatorul Thomas Edison a prezentat primul film.

1908: Austria a anexat Bosnia şi Herzegovina.

1927: A avut loc premiera primului film vorbit, “The Jazz Singer”, regizat de Alan Crosland. Înainte cu un an a fost prezentat un alt film vorbit, însă în acesta vocile nu erau sincronizate cu imaginile.

1966: LSD (Lysergic acid diethylamide), unul dintre cele mai puternice halucinogene, a fost declarat ilegal în Statele Unite ale Americii. Drogul a fost descoperit în 1938.

1981: Preşedintele Egiptului, Anwar Sadat, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1978, a fost asasinat în timpul unei parade militare. Alte 10 oficialităţi au decedat în atacul terorist.

1993: Secretarul general al NATO, Manfred Worner, s-a pronunţat în favoarea unei “eventuale” aderări la NATO a ţarilor fostului Tratat de la Varşovia.

1994: Eva Barki, reprezentantă a Parlamentului Europei, preşedinta Comitetului Internaţional pentru Transilvania şi cunoscută militantă pentru drepturile minorităţior maghiare, a afirmat că tratatul româno-ungar nu trebuie să garanteze actualele graniţe.

1995: Corneliu Coposu, preşedintele PNţCD, a primit cea mai înaltă distincţie a statului francez, Legiunea de Onoare în gradul de ofiţer.

2000: Fostul preşedinte al Serbiei, Slobodan Milosevic a pierdut puterea, la cîteva luni după fiind pus sub acuzare şi judecat de Tribunalul Penal Internaţional.

Zile de nastere:

1769: S-a născut Sir Isaac Brock, comandant britanic.

1820: S-a născut Jenny Lind, soprană suedeză.

1831: S-a născut Richard Dedekind, matematician german.

1838: S-a născut Giuseppe Cesare Abba, scriitor şi revoluţionar italian.

1846: S-a născut George Westinghouse, inginer şi inventator american.

1882: S-a născut Karol Szymanowski, compozitor şi pianist polonez, întemeietorul şcolii muzicale moderne din ţara natală.

1887: S-a născut Le Corbusier, arhitect francez de origine elveţiană. Pe numele real Charles Edouard Jenneret, acesta a fost unul dintre cei mai influenţi arhitecţi ai secolului XX, concentrîndu-se pe realizarea unor construcţii cu structuri funcţionale şi o estetică revoluţionară. A construit prima casă la vîrsta de 18 ani, încurajat fiind de unul dintre profesorii săi. În 1908, a plecat la Paris unde a început sa lucreze cu Peter Behrens, care l-a învăţat despre procesele industriale şi design-ul maşinilor. S-a reîntors în ţara natală, dar a revenit în Franţa, iar în 1920 şi-a luat pseudonimul “Le Corbusier”. S-a implicat activ în artă, punînd bazele curentului purist, a scris eseuri şi a proiectat clădiri cu diverse destinaţii. în anii ’50, s-a apucat şi de sculptură. S-a stins din viaţă în 1965.

1906: S-a născut Janet Gaynor, actriţă americană, prima căreia i s-a decernat premiul Oscar din partea Academiei Americane de Film.

1908: S-a născut Carole Lombard, actriţă americană.

1914: S-a născut Thor Heyerdahl, explorator norvegian.

1954: S-a născut Diana Lupescu, actriţă română.

 

Decese:

1660: A încetat din viaţă, la 50 de ani, scriitorul francez Paul Scarron, autorul mai multor comedii şi poeme.

1762: Compozitorul italian Francesco Manfredini a încetat din viaţă la vîrsta de 78 de ani.

1989: Vedeta americană de film Bette Davis s-a stins din viaţă la vîrsta de 81 de ani, fiind răpusa de cancer.
Cariera ei artistică s-a întins pe aproape trei decenii, starul apărînd în 80 de filme. Pe numele adevarat Ruth Elizabeth Davis, actriţa s-a născut în Massachusetts. S-a înscris la o şcoală de teatru din New York şi a început să lucreze cu grupul de artişti Provincetown. Lansarea nu a fost prea uşoară pentru Bette Davis, mai bine de un deceniu fiind nevoită să joace roluri mici în producţii mediocre atît pe Broadway, cît şi în filme. Abia în 1930 a reuşit să semneze un contract mai important cu Universal făcîndu-şi cu adevărat debutul pe marile ecrane un an mai tîrziu în “Bad Sister” (1931). În 1935, s-a revoltat împotriva casei de producţie Warner Bros pe motiv că i s-au incredinţat roluri nesemnificative. S-a mutat în Anglia, perioadă în care a început o luptă în justiţie cu casa ei producătoare. În 1938, a cîştigat un Oscar pentru apariţia din “Jezebel”, după care au urmat un şir de succese cinci ani consecutiv fiind nominalizată la categoria “Cea mai bună actriţă în rol principal”. În 1950, a cîştigat premiul pentru cea mai bună actriţă din partea criticilor de film americani pentru performanţele ei din producţia “All About Eve”. A intrat apoi într-un con de umbră, revenind spectaculos cu rolul din “Whatever Happened to Baby Jane?”. Din 1970 a început să apară mai des în producţiile de televiziune, însă boala a forţat-o să işi reducă activitatea, iar mai apoi să renunţe definitiv la marea ei dragoste: cinematografia. În 1977, a devenit prima femeie care a obţinut din partea Academiei de Film Americane un premiu pentru întreaga cariera.

 

You may also like

Comments are closed.

By