2014 a fost declarat „Anul Dumitru MATCOVSCHI”

gov

Guvernul a declarat anul 2014 „Anul Dumitru MATCOVSCHI”

„Toate meritele deosebite ale poetului sunt inestimabile şi în anul 2014 am putea să plătim cel puţin o parte din respect faţă de Dumitru MATCOVSCHI”, a declarat în şedinţa de ieri şeful cabinetului de miniştri, premierul Iurie Leancă.

Amintim că şeful Executivului propusese încă la ședința Guvernului din 3 iulie, ca 2014 să fie declarat anul lui Dumitru MATCOVSCHI.

Pentru merite deosebite, în 1989, lui Dumitru MATCOVSCHI i-a fost conferit titlul de Scriitor al Poporului. În acelaşi an, el devine laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova. În 1997 se învredniceşte de Premiul pentru Poezie „Nichita Stănescu”.  În anul 2000 devine cavaler al Ordinului „Steaua României” în grad de comandor, iar în 2011 este decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria A „Literatură”. Este cavaler al „Ordinului Republicii”,  membru titular al Academiei de Științe din Moldova, laureat al medaliei „Mihai Eminescu”, cetăţean de onoare al municipiului Chişinău. La 26 iunie 2013, după o boală îndelungată, Dumitru MATCOVSCHI s-a stins din viaţă, la vârsta de 73 de ani.

You may also like

Comments are closed.

By